Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат

...
Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат
Коментари Харесай

Фатален ли е петък 13-и, какво казват суеверията? frognews.bg

Други отказват да летят със аероплан, да пътуват изобщо, трети отсрочват покупката на жилище и тъй наречените Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи сред 800 и 900 милиона $, защото доста хора просто не отиват на работа. 

 

Психолози са открили, че хората, които се смятат за нещастни, е по-вероятно да имат вяра в суеверия, свързани с неприятния шанс. Една четвърт от интервюирани свързват цифрата 13 с неприятния шанс. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и.

 

Страхът от петък 13-и е наименуван " paraskevi dekatria phobia " (съчетание от думите петък 13 и боязън на гръцки).

 

Въпреки всичко доста от хората по цялото земно кълбо не престават да имат вяра в този ден. Мит, действителност или просто втълпения от всякакви хора, този ден съществува и се има вяра в него.

 

Изследователи към момента търсят корените на суеверията за „ черния петък “. Съществуват няколко хипотези: скандинавският бог на злото и огъня Локи нахълтал натрапен на празненството като 13-ти посетител и подло умъртвил със стрела от имел бога на насладата Балдер. Земята потънала в мрак и печал.

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по разпореждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те създали признания по обвиняванията в ерес, содомия и всевъзможни други закононарушения.

 

Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е считан за неприятен и трагичен ден от почитателите на тамплиерите.

 

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-тият в групата е самият демон.

 

Според нумеролозите цифрата 13 „ страда “ поради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на гибелта.

 

Страхът от цифрата 13 е мощен и през днешния ден. Повече от 80 % от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропущат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи много по-нестресиращо. 

 

На 13 април 1970 г. детонация на кислороден контейнер обърква проектите на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оживял по знамение, се завръща на Земята. Любителите на нумерологията ясно съзират,,черна поличба " — сумата от цифрите в датата на политане на ракетата, изписана по метода, общопризнат в Съединени американски щати (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

 

Най-голяма възможност от всички дни в седмицата да се падне 13-ти е в петък. И противоположното най-вероятната дата за петък е 13-ти (и 6-ти, 20-ти и 25-ти). В испаноговорещите страни, вместо петък, вторник 13-ти е считан за ден с неприятен шанс.

 

Гърците също са смятали вторник (и изключително 13-ти) за некъсметлийски ден. Вторник е считан за ден следен от Арес (Марс).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР